GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA PSİKOLOJİNİ AYAKTA TUTABİLMEK

Ülkemizin ve dünyanın geçirdiği şu sıkıntılı dönemlerde yaşamak dayanılmaz bir hal aldı. Ne kadar kendimi uzak tutayım desende, vicdanen kendini olayın içinde buluyorsun ve üzüntü duyuyorsun yaşananlardan. Evet, ülkece hissettiğimiz sıkıntılı durumlar yaşanırken her şeyi kenara at görmezden gel ve normal yaşantına devam et demek kesinlikle hiç doğru değil. Fakat bireysel olarak yapılabilecek olanı yapıp hayatını sekteye uğratmadan devam etmek gerek.

Şu sıralar doğal felaketlerle uğraşan ülkemiz, bunun haricinde sürekli olarak sıkıntılı gündemlerle uğraşmakta. Televizyonu açın haberleri izleyin, Twitter'da veya diğer sosyal medya uygulamalarında gezinin, karşılaştığınız şey cinayetler, kin, öfke, mülteciler, yetkili mercilerin mantık dışı kararları, ekonomik darlık vs. olacaktır. Ve bu durumlardan sürekli olarak sadece yakınan insanımızı da hesaba katınca olay iyice katlanılmaz oluyor. Bu tarz bir gündem takibi yapan ülke insanının geleceğe umutla bakması ve ileride güzel şeyler olacağına inanmasını beklemek mümkün değildir.

Ben de sosyal medya olsun Bundle tarzı uygulamalar olsun gündem takibi yeterince yapıyorum. Ve biraz fazla işin içine gireyim, cidden kafayı yiyecek oluyorum. Ülkeye inancım azalıyor ve yaptığımız çalışmalar boş gibi geliyor. Beni de daraltan bu durumun tabii ki önüne geçmek gerekiyor. 

Arkadaşlar, öncelikli yapmamız gereken şey psikolojimizin en az şekilde etkilenmesini sağlamak. Kendi geleceğimizi kurtarmak ve ülkemize faydalı olmak için bu şart. Bunun için de şu maddelere dikkat etmeliyiz;

 1- Kesinlikle sosyal medyada az zaman geçirmeli (neredeyse her yazımda belirtiyorum) ve yeterli gündem takibi yapmalıyız.

 2- Taraflı yayın yapan haber kanallarından uzak durmalıyız, ülke güllük gülistanlık olsa dahi taraflı yayın yapan kanallar mutlaka olumsuzluk buluyor.

 3- Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara sorgusuz sualsiz inanma. Günümüz paylaşımlarının birçoğu yalan ve sadece etkileşim almak amaçlı yapılıyor. 
 
 4- Mutlaka ama mutlaka bilimsel, kültürel ve bize fayda sağlayacak yayın kanallarında yeterli vakti geçirmeli ve bundan keyif alabilmeyi bilmeliyiz.

 5-  Tiktok bence hiç kullanmayın, Instagram'da da mümkün olduğunca az vakit geçirin. Mesela Instagram'da reels çukuru oluştu, kaydırdıkça zaman ve bence iq kaybına uğratıyor. 

 6- ''İnsanlığa en çok faydası olan kişi, işini en iyi yapan kişidir'' tarzı bir söz vardı. İnsanlığa ve ülkene faydalı olmak, bazı sistemlerin, bazı birimlerin doğru çalışmasını sağlamak, liyakat ile muamele etmek ve muamele görmek istiyorsan, yaptığın işi çok iyi yapacaksın. 


Dostlarım, arkadaş çevrenize çok dikkat edin. Çok sevseniz de, yıllarınızı beraber geçirmiş olsanız da sürekli olarak olumsuzluklara odaklı ve yaşama hevesini kaybetmiş, ve artık sizin bile yardımcı olamayacağınız arkadaşlarınızla vedalaşın. Lütfen yaşama, gezme ve çalışma hevesi olan insanlar arayın, onlarla tanışın, arkadaşlık kurun. Ben etkilenmem deseniz de, çevreniz sizi büyük oranda etkiler. Çoğu kez sizi kısıtlarlar, attığınızda karşınıza büyük bir fırsat çıkaracak o adımı size attırmazlar. Sizin kötülüğünüzü istediklerinden değil, bilinçsizce yaparlar bunu. 

Toparlarsak, arkadaşlarınıza dikkat edin, sosyal medya sürenizi sınırlayın, sosyal medya okur yazarlığı konusunda kendinizi geliştirin, ülkenizin başına gelen veya sizin başınıza gelen herhangi bir şeye karşı
doğru bakış açısıyla ''bu konuda ne yapabilirim?'' sorusunu sorun kendinize. Yapabileceğiniz bir şey varsa yapın ve yolunuza devam edin. Şimdinin gençleri; geleceğin siyasileri, politikacıları, doktorları, mühendisleri, iş insanları ve bilim adamları olacaklardır. O yüzden senin üstüne düşen, kendini iyice geliştirip, hayalin yönünde ilerlemen ve şu an gördüğün sıkıntıların ileride yaşanmaması için uğraşmandır.   

Yazıyı Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bir sözüyle bitirelim: ''Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.'' 


 
GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA PSİKOLOJİNİ AYAKTA TUTABİLMEK GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA PSİKOLOJİNİ AYAKTA TUTABİLMEK Reviewed by moderkek on Ağustos 08, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.