HORMONLARIN EFENDİSİ: TESTOSTERON
Günlük koşuşturmada hedeften sapmamak, tempoya ayak uydurmak ve motivasyon bulmak için kilit detaylar vardır. Erkekler için başı çeken kilit detay testosteron hormonudur. Sporla uğraşan çoğu kişinin mutlaka duyduğu testosteron hormonu halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinir. Ancak hem kadınlar hem de erkeklerde bulunur. Kadınlar dışarıdan herhangi bir takviye alınmadığı sürece erkekte bulunan seviyenin 40'ta 1'i oranında bulunur
Testosteron ne gibi görevler yapar ?
Testosteron hormonu erkeklerin en büyük enerji kaynağıdır. Kas gelişimi, onarımı ve güçlenmesinde büyük rol oynar. Yağ yaktırır. Ses kalınlaşması, vücut kıllanması gibi fizyolojik değişimler yapar. Cinsel isteğin hormonudur. Ve kişiye erkeksi karakteristik özellikler katar.
Bu hormonun eksikliğinde ise:
- Cinsel isteksizlik,
- Tembellik, motivasyon düşüklüğü, depresyon, uykusuzluk ve halsizlik,
- Yağlanma, kas kaybı ve kilo alma
gibi problemler yaratır.
Benim için bu kadar önemli olan bu hormonu nasıl arttırabilirim ?
Testosteron hormonunu arttırmak aslında basit bir kaç şeye bağlı. Madde az ancak uygulaması zor maddeler. Köklü değişiklikler gerektiriyor.
1-Sağlıklı yağlar, protein ve karbonhidrat
Yeterince sağlıklı yağ tüketmelisiniz. Bu kategoride zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, tereyağı, kuruyemiş ve kırmzı etten gelen yağlar mevcut. Günlük sağlıklı yağ tüketiminiz %35-40 civarında olmalı. Sağlıklı yağ tüketimi testosteron seviyesine doğrudan etkilidir.
Özellikle kırmızı et tüketimiyle aldığınız proteinler de testosteron seviyenizi doğrudan etkileyen bir faktördür. Testosteron seviyenizi yükseltmek için hayvansal protein kaynakları tercih edin.
Karbonhidrat konusunda ise ana faktör ihtiyacınız kadar lif kaynağı olan ve düşük glisemik indeksli besinlerden tüketmeniz. Bu kategoride ise sebzeler, bulgur, makarna, kinoa ve yulaf gibi besinler mevcut. Karbonhidratlarda en uzak durmanız gerekenlerse şekerler. Yüksek kan şekeri, araştırmalara göre %25 oranında testosteron seviyesini düşürmekte.
2- Stressiz bir yaşam
Stres her yerde olduğu gibi burada da baş belası bir konumda. Stres durumuyla salgılanan kortizol hormonu testosteronun etkilerini azaltıyor. Zor ama günlük yaşamınızda koşuşturmaya bazı zamanlar ara verin ve sizi mutlu edecek, huzur verecek şeyler yapın.
3- Uyku düzeni
Yetersiz ve düzensiz uyku testosteron seviyesini düşüren başlıca sebeplerden. Spor salonlarında dönen muhabbetlerde geçen ''kas yapmak için iyi uyumak da lazım'' sözünün başlıca sebebi kas onarımı ve gelişimidir. Onarım ve gelişimi doğrudan etkileyen faktörünse testosteron seviyesi olduğunu söylemiştik. O yüzden belli bir uyku düzeni edinin ve yeterince uyuyun.
4- Alkol tüketimi
Düzenli alkol tüketimi östrojen hormonu salgılanmasına neden olur ve testosteron seviyesine olumsuz etki eder. Mümkünse hiç tüketmeyin ancak ara sıra yapılacak kaçamakların zararı olmaz.
5- Spor
Sporun etkisini bilmeyeniniz yoktur. Ancak burada da bazı detaylar var. Özellikle bazı hareketler testosteron salgılanmasını daha çok tetikliyor. Bu hareketler aynı anda birden çok kas grubunu çalıştıran deadlift, squat, bench press, barbell row gibi hareketlerdir. Özellikle bacak günleri testosteron seviyesinin yükseldiği günlerdir. Antrenman programınıza birden çok kas grubunu çalıştıran komplike hareketler ekleyin.
6- Nofab
Çok sık yapılan kendini tatmin, testosteron seviyesini önemli oranda düşürür. Psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etkileri çok olduğundan tavsiyem hiç yapmamanız. Ancak 2-3 haftada bir tek seferlik yapılmasının pek olumsuz etkisi olmaz.
Genel hatlarıyla bizler için çok önemli bir hormon olan testosteronu nasıl arttırabiliriz onu inceledik. Hayatınıza büyük bir etkisi olduğunun farkına varın. Motivasyon, sağlıklı zihin ve sağlıklı bedene ihtiyacımız var. Bunu aklımızdan çıkarmayarak bu konuda olumlu adımlar atmaya bakın.
HORMONLARIN EFENDİSİ: TESTOSTERON
Reviewed by moderkek
on
Mart 13, 2018
Rating:

Hiç yorum yok: