SOSYAL ÇEVRE OLUŞTURMAK İÇİN DALE CARNEGIE'DEN EŞSİZ ÖĞÜTLER
Dale Carnegie'yi duymayanınız yoktur. Bu adam kişisel gelişim akımının kurucularından diyebiliriz. Bu yazıda bahsedeceğimiz kitap olan 'Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı' 1936 yılında basılmış ve milyonlarca satılmıştır. Hali hazırda kitabı okuduğunuzda o döneme ait değil de dün yazılmış kadar güncel gelir. Bu da bu kitabın dönemsel bir konuya değil, en başından beri insanlarda olan en ilkel duygulara parmak bastığını göstermektedir.
Kitap genel olarak insan yönetimi, sosyal çevre oluşturma, insanları etkileme gibi konulara değiniyor. Konulara ve başlıklara bakınca gerçekten gözden kaçırdığın ve etkili yöntemlere denk geliyorsun. Bu bağlamda insan ilişkileri açısından eşsiz bir eser olan dost kazanma ve insanları etkileme sanatı kitabını şiddetle tavsiye ediyorum.
Şimdi, dost kazanma ve insanları etkileme sanatı kitabında geçen ve benim beğendiğim 3 bölümü sizle paylaşacağım.
1- İnsanları Yönetmenin Sırrı
Delilerin bir çoğu mutludur. Çünkü deliliğin zevkini sürüyorlar. Çünkü meselelerini halletmiş bulunuyorlar. İsterlerse size bir milyon dolarlık bir çek veya size dünyanın en büyük adamına hitaben bir tavsiye mektubu yazarlar. Bunlar kendi yarattıkları alem içinde özledikleri ve kendilerine vermek istedikleri ehemmiyeti bulmuşlardır. İnsanlar kendilerine vermek istedikleri ehemmiyeti tatmin için akıllarını bile kaybederek ona ulaştıklarına göre biz başkalarına karşı samimi takdirlerimizi bildirerek neleri başaracağımızı tahmin edebilirsiniz.
Bildiğimiz kadarıyla tarihte iki kişiye yılda bir mil yon dolar ödenmişti: Walter Chrysler ve Charles Schwab.
Acaba neden?
Schwab çelik imalatında çok fazla şey mi biliyordu. Hayır Schwab çelik hakkında kendisinden çok daha fazla bilgiye sahip kimseler bulunduğunu anlattı. Ama Schwab insanların ne özlediklerini biliyordu, insanların tanınma ihtiyacını... İnsanları överek bu hissi gideriyordu.
Başarının sırrı nedir? Başarının sırrı Schwab'ın sözleri içinde gizlidir. Schwab'ın sözlerine uyup onlarla hareket edersek hepimizin hayatı yeni bir safhaya girer.
Schwab diyor ki: "En büyük özelliğim, insanlara heyecan verebilmektir. İnsanın en önemli özelliklerini takdir ve teşvik ederim. Amirlerinin eleştirisi kadar insanların ihtiraslarını öldüren bir şey yoktur. Ben kimseyi eleştirmedim. İnsana, çalışmak için hız verilmesine inanıyorum. Onun için başkalarını övmeye bayılırım. Başkalarında kusur bulmaktan çekinirim. Bir şeyi beğendiğim zaman takdirimi belirtmekten zevk alırım."
2- Hiçbir tartışma kazanılmaz
...Bana bunu söyleyen arkadaşım şimdi hayatta değil. Ama bana verdiği dersten her gün yararlanıyorum. Bu derse ihtiyacım vardı. Çünkü tartışmaktan çekinmeyen birisiyim. Gençliğimde kardeşimle her konuda tartışırdım. Çeşitli yerlerde bu konu üzerine dersler vermiştim. Hatta bir ara bu konu üzerine eser yazmayı bile düşünmüştüm. O günden bu tarafa binlerce tartışma dinledim, tartışmalara katıldım. Sonunda şu karara vardım. Tartışmadan, zehirli yılanlardan, kasırgadan ve depremden kaçındığınız gibi sakınınız.
Tartışmaların onda dokuzu iki taraftan birisinin haklı olduğuna daha fazla inanmasıyla sonuçlanmıştır. Tartışmayı kazanmanın imkanı yoktur. Kazanamazsınız; çünkü tartışmayı kaybettiyseniz kazanamadınız demektir. Kazansanız da kayıptır Neden mi? Diyelim ki karşınızdakinin fikirlerini çürüttünüz. Bu durumda kendinizi üstün hissedeceksiniz. Ve bu sizin hoşunuza gidecek. Ama ya karşınızdaki. Onu küçük düşürdünüz ve gururunu kırdınız. Sizin zaferiniz onun hiç hoşuna gitmeyecektir.
3- Karşınızdakini Rahatsız Etmeden Eleştirmenin Yolu
Schwab çelik fabrikalarının birisinde dolaşıyorken, işçilerden bazılarını sigara içerken görmüştü. Oysa işçilerin başlarının üzerindeki duvarda ''Sigara içmek yasaktır" levhası asılıydı. Charles Schwab onlara bakarak:
- Okuma biliyor musunuz?
Diye söylediğini mı sanıyorsunuz! Hayır! Aksine Schwab, işçilere yaklaşarak birer puro vermişti.
- işinizi bitirdikten sonra bunu dışarıda içerseniz sevinirim, demişti.
İşçiler, bir ikazla karşılaştıklarını anlamışlardı. Ama patronun bir şey söylememesi ve aynı zamanda kendilerine birer puro hediye etmesi onları sevindirmişti. Böyle bir patron sevilmez mi ?
Yazıyı Dale Carnegie'den bir söz ile bitirelim:
- Konuşma, bir bayanın etekliği gibi; iIgiyi sürdürecek kadar kısa, konuyu kapsayacak kadar uzun oImaIıdır. / Dale Carnegie
Kaynak: Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı
SOSYAL ÇEVRE OLUŞTURMAK İÇİN DALE CARNEGIE'DEN EŞSİZ ÖĞÜTLER
Reviewed by moderkek
on
Mart 27, 2018
Rating:

Sitenin kurucusu ve emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim paylasimlarinizin devamı gelsin.iyi çalışmalar.
YanıtlaSilBöyle güzel yorumlar geldikçe yazmak için daha da istekli olduğumu bilmenizi isterim. Teşekkür ederim.
Sil