BİR SOHBETİ BAŞLATMAK VE YÖNETEBİLMEK




Çevremizde çok tanık oluyoruz, iki yetişkin yan yana saatler geçiriyor fakat selamlaşmaktan başka hiçbir iletişim olmuyor aralarında. O kişiye ihtiyacın yok evet, onun sohbeti seni açmıyor olabilir fakat yeni biriyle konuşmak ya da bir insanla senin yönetebildiğin bir sohbeti başlatmak ve ilerletmek hem senin iletişim yeteneklerini arttırır, hem de belki de o kişiden duyabileceğin bir haber veya o kişinin bulunduğu konum (mesleği) sana yeni bir fırsat yaratabilir. Bu sebeple biriyle sohbet başlatabilmen ve ilerletebilmen önemli bir yetenektir. Bu yeteneğini geliştirmen ve bir sohbeti ilerletebilmen için bazı ipuçları mevcut. Bu ipuçlarına başlamadan önce şunu bilmelisin ki, özgüven bir konuşma için olmazsa olmazdır. Hadi şimdi ipuçlarına başlayalım.

 Açık uçlu sorular sor

 Çoğu insan kendileri hakkında konuşmayı sever;  ortamda bir suskunluk varsa sohbeti başlatan kişi olarak karşındakinin konuşmasını sağlamak senin görevindir. Açık uçlu sorular, cevap olarak evet ya da hayır değil de bir açıklama gerektiren sorulardır. Açık uçlu sorular genelde kim, ne zaman, ne, neden, nerede ve nasıl gibi soru kelimeleriyle başlar.

 Kapalı uçlu soru örnekleri:
 "Kedileri sever misin?", 
"Bu kafeye daha önce gelmiş miydin?", 
"Buraya sık sık gelir misin?" 

 Açık uçlu soru örnekleri:
"Hangi tür kitapları seversin?", 
"Hangi bölümden mezunsun?"
"En çok hangi mevsimi seviyorsun? Neden?"

Genel yorumlarla açık uçlu soruları birleştir.
Genel bir yorumu veya açık uçlu bir soruyu tek başına kullandığında tuhaf ya da alakasız görünebilir, bu yüzden bir yorum yap, ardından açık uçlu soru sor. 

Örneğin: "Saatin çok güzelmiş. Nereden aldın?" şeklinde bir soru açık uçlu olduğu için bir sohbet yaratabilir veya karşındaki az konuşkan biriyse tek kelimelik bir cevapla sohbeti bitirebilir. Birkaç yorum ve açık uçlu soru girişiminden sonra karşındaki kişi hala suskun ve konuşmayı kısa kesiyorsa,
ya gününde değildir ya da seninle konuşmak istemiyordur. Aranızda biraz samimiyet varsa "Sohbetine de doyum olmuyor." şeklinde iğneleyici lafı gülerek söylersen, ya açılacaktır ve telafi yoluna gidecektir ya da sebebini söyleyecektir. Genel olarak açık uçlu bir soru sormak yararlıdır çünkü devamında klasik bir açık uçlu soru olan "Neden?" sorusunu sorabilirsin. 

Tek kelime ile cevap verilebilecek (kapalı uçlu) sorular soruyorsan ve karşındaki de az konuşkan biriyse, sohbetiniz sanki sorguymuş gibi ilerleyecektir ve bu da itici bir durumdur. Bu yüzden karşındakini açık uçlu sorularla elinden geldiği kadar çok konuşturmalı ve kapalı uçlu sorulardan kaçınmalısın.

Cevaplaması kolay sorular sor.

Bazı soruları cevaplamak diğerlerine göre daha zordur. Konuşmanın akıcı bir şekilde ilerlemesi için  cevaplaması kolay sorular kritiktir Biri sana uzun ve cevap içeriğinde bazı noktalarını paylaşmak istemediğin bir soru sorduğunda "nereden çıktı bu soru neden böyle sorular soruyor ki, bunu cevaplamak istemiyorum" diye düşündüğün oldu mu hiç? Çoğu insan "Bugün ne yapıyorsun?" ya da "İş sence de çok sıkıcı değil mi?" gibi kolay soruları tercih eder. Hem böylece konuşma daha akıcı olur ve daha rahat hissettirir.

Karşındaki kişinin duygularına karşı duyarlı ol.

Karşındakinin özeline giren ve 'aşırı meraklı sorular' diyebileceğimiz sorular sorma. Karşındaki kişinin konuşmayı tercih etmeyeceği konular hakkında soru sormamaya dikkat et. Mesela karşındaki kişi kilolu olabilir veya fiziksel olarak huzursuz olduğu bir durum olabilir. Bu konularda soru sormamaya özen göster. Ama seninde başından geçmiş olan -dişlerine tel taktırmak gibi- bir durumu varsa başından geçen süreç hakkında konuşmak karşındakinin ilgiyle konuşabileceği bir konu olur ve doğru bir konuşma başlatmış olursun. 

Korkularından kurtul.

Bir zamanlar bende de olan bir durumdu, şu an düşündükçe çok saçma geliyor.
Birisiyle sohbet edemeyeceğin ve konuşma başlatırsan karşındakini sıkacağın korkusuna kapılıyorsan bunun nedeni kendine sürekli sıkıcı olduğunu, yeteri kadar iyi ve önemli olmadığını ya da karşındaki kişinin vaktini boşa harcadığını söylemendir. Bu tamamen özsaygıyla alakalı bir mesele ve çözülebilir. Bütün bunlar suskun kalmana sebep olabilir. Sohbet ederken utangaç hissetmek normal bir durumdur ama sohbet etme konusunda üretken olmanı engeller.

Rahat ol.

Konuştuğunuz havadan sudan konular muhtemelen karşındaki kişinin her gün yaptığı konuşmalar ve seninle de doğal seyrinde ilerleyecek. Şu an dünyanın yüzde 99' unun 5 dakikalık bu tarz konuşmaya ayıracak zamanı vardır. Her gün kendileri de bu tarz konuşmaları başlatıyor. Senin kendini kötü hissetmen ve "Ben kimim ki onun vaktini çalıyorum" düşüncesine girmen hareketlerine de yansır ve karşındaki bunu hisseder. Kırıcı ve tuhaf olmadığı sürece aklına gelen herhangi bir şeyi söyleyebilirsin. Herkesin zaman zaman böyle şüphelere düştüğünü ama insanlarla iletişim kurabilmek için bu şüpheleri aşman gerektiğini unutma. Karşındaki kişinin seni yargılamadığını düşünerek kendini rahatlat.

  1. Sohbet ettiğin kişiyi aktif bir şekilde dinle.
  2.  Karşındaki kişi konuşmaya başladığında sohbeti akıcı bir şekilde devam ettirmek için onun söylediklerini takip et ve bu süreçte kendi vereceğin cevabı düşünme. Sadece dinle.  Karşındaki kişinin söylediklerini düşünebilmek ve ne hissettiği hakkında fikir sahibi olmak için aktif bir şekilde dinle.
  3. Sorulan soruları cevapla, konuştukları şey hakkında sorular sor, konuşmada bir duraksama olduğunda konuyu değiştir ve karşındaki kişinin en az senin kadar (ya da senden daha fazla) konuştuğundan emin ol.


  4. Zaman zaman karşındaki kişiye adıyla hitap et. Böylece hem adını unutmazsın hem de bu karşıdaki kişinin hoşuna gidecek bir saygı gösterisidir ve onun daha rahat hissetmesini sağlar. Ayrıca kendi ismimizi duymak dikkatimizi toplar ve bu şekilde karşındaki kişinin de seni aktif dinlemesini sağlarsın. Sohbete daha kişisel bir şekilde yaklaştığını gösterir ve sohbetinizin sahte olmamasını ve samimi bir sohbet olmasını sağlar. Konuşma sırası sana her geçtiğinde karşındaki kişinin ismini bir kere söylemen yerinde olacaktır. Bunun yanında her sohbetinde karşındaki kişinin adını en az bir kere söylemelisin.
  5. Onay belirten ifadeler kullan. Sürekli konuşmak zorunda bile değilsin; onaylayan bir şekilde kafanı sallayabilir, “hı hı“, “ya“, diyebilir ya da ”Öyle mi?”, ”Cidden mi!”, ”Sen ne yaptın/dedin peki sonra?” ve ”Harika!” gibi karşındaki kişinin konuşmaya devam etmesini sağlayacak ifadeler kullanabilirsin.












BİR SOHBETİ BAŞLATMAK VE YÖNETEBİLMEK BİR SOHBETİ BAŞLATMAK VE YÖNETEBİLMEK Reviewed by moderkek on Mayıs 07, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.