KENDİNİ DİSİPLİNE ET, HEDEFLERE ULAŞ!

Son dakikaya kadar bazı şeyleri erteleme alışkanlığın var mı? Yapmayı planladığın çoğu şeye bağlı kalmak zor mu geliyor? Yaklaşan bir sınav için zamanında çalışmak veya spor yapmak gibi düzenli,istikrarlı alışkanlıkların olsun ister misin? Hangi alanda disiplinde sıkıntı yaşıyor olursan ol, disipline olma konusunda asla cesaretini kaybetme. Baştan söyleyeyim, disiplininizi geliştirmek için de disiplinli bir çalışma gerekiyor, fakat ufak bir disiplin kıvılcımı bile işimizi görecek.
Neden kendini disipline etmek istediğini düşün. Ulaşmaya çalıştığın belirli bir hedef var, ancak bazı engellerin önüne geçtiğini mi düşünüyorsun? Belki güne erken uyanan biri olmak istersin, ama geç uyuma alışkanlığın vardır. Belki bir zamanlar çok iyi olan becerilerin, çalışmadığın için köreliyor. Belki de kilo vermeye çalışıyorsun, yediklerin konusunda kendine verdiğin sözleri tutamıyorsun . Öncelikle hedef konusunda net bir tavır belirlemelisin. Hedefini öyle bir hale getirmelisin ki elle tutulur gözle görülür netlikte olmalı. "Kilo vericem" değil, "15 kilo vericem" diyeceksin. Ve bir yazı yazacaksın: 15 kilo verince kendine gelen özgüvenini yazacaksın, kilolu olduğun için maruz kaldığın itici bakışların nasıl hayran bakışlara döndüğünü yazacaksın, aynada kendine bakmaktan kaçarken, artık her fırsatta aynaya baktığını ve nasıl kendine hayran kaldığını yazacaksın. Ve bunları yazarken hissedeceksin, boş kelimeler yazmayacaksın. Her kelime duygu dolu olacak. Başarmış ve kazanmış olma duygusuyla yazacaksın. 
Hedefini görselleştir. Çok güzel bir yazı yazdık ve bu süreçte hayal ederek hissederek başarmışlık hissiyle yazdık. Sıra geldi görselleştirmeye. Görselleştirme, başarılı bir şekilde hedefe kilitlenme için anahtardır. Birincisi, hedeflerin hakkında net bir şekilde düşünmeli ve neye benzediklerini netleştirmelisin. Kendini - fiziksel veya zihinsel olarak - bu hedeflerle kuşatmalısın.
Hedeflere ulaşmada çok etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilen başka bir görselleştirme şekline süreç simülasyonu denir. Bu taktik, yalnızca bir sonuca ulaşmak yerine, bir sonuca ulaşmak için gerekli adımları atmayı hayal etmeyi içerir. 
Görselleştirmeyi uygulamanın diğer yolları günlük meditasyon veya hedeflerinize yönelik bir vizyon panosu oluşturarak yapılabilir. Kısacası, mantıklı düşünmek ve bedeninin direncini kırmak için kendine odaklanmalı ve düşünmeye, hayal etmeye vakit ayırmalısın.
Bir eylem planı oluştur. Kağıt kalemi eline al, telefonundan bir uygulama vasıtasıyla yap veya bilgisarından word, excel aracılığıyla yap. Ve sıra sıra acele etmeden yazmaya başla. Önce başlığını yaz. Mesela "düzenli spor" gibi.  Bunu yaptıktan sonra sırasıyla aşağıdaki başlıkları ekle.
        - Aksiyon
        - Başlama Zamanı
        - Potansiyel Sorunlar
        - Potansiyel Sorunların Üstesinden Gelme Stratejileri
        - İlerleme raporu
Harekete geçmeye hazır ol ve ne zaman başlayacağına karar ver. Eylemler, hedefin için attığın adımlar olacaktır. Eylem planını ve atacağın adımları tek tek belirle.
  • Atacağın adımlar, antrenmanını tamamlamanı engelleyen verimsiz aktivitelere harcanan zamanı sınırlamak olabilir veya spor kıyafetlerini önceki gece hazırlamak gibi herhangi bir şey olabilir.
  • Seni düşmeye itecek herhangi bir engeli önceden hesaplamalı ve planını yapmalısın. En basitinden, üstte yazdığım gibi kıyafetlerini hazırlamaya üşenip spora gitmeyebilirsin.
  • Tarihi netleştir ve full motivasyon başlayamayabileceğini bil. Zaten sende bir iş için full motivasyon olsaydı, sanırım bu yazıyı buraya kadar okumaya gerek duymazdın. Bu yüzden tarihi belirle, artık beyninden geçen isteksiz düşünceleri göz ardı et, ilk adım ve ilk gün için harekete geç. Plan hazırsa, adımların belliyse sadece ve sadece ilk adıma odaklan, onu yap. Büyük resme ve çok yolun olduğuna bakarsan, muhtemelen vazgeçeceksin.

İlerleme raporunu düzenli olarak güncelle ve planı incele. Artık çalışmaya başladın günler geçiyor, ilerliyorsun. İlerlemeni düzenli şekilde kaydedersen ve her gün tamamladıktan sonra o hedefin yanına tik atarsan hem özsaygın hem de özgüvenin artacak ve önünü daha göreceksin. Ayrıca eskisi gibi zor gelmeyecek yeni adımlar. Bunu yaparken her 15 günde bir değerlendirme yap. Neyi daha iyi yapabilirdin, nerelerde aksama oldu ve gözden kaçırdığın neler seni hedefe giderken zorladı. Bunlarla alakalı gerçekçi bir şekilde görüşünü yaz, ve kendine bu 15 gün için 10 üzerinden bir puan ver. 10 üzerinden 7 gibi.

Kendini her gün motive et.  Benim bir işi yaparken ki en büyük motivasyonum başarınca olacakları hayal etmemdir. Mesela spor yaparken hakkını veremiyorsam ve verimsiz bir gün geçiriyorsam anlık hedefim hayalim aklıma gelir, kendi kendime toparla kendini derim kulaklığımı takarım ve limitleri zorlarım. Seni motive eden şey bambaşka olabilir. Bu açıdan kendi motivasyon tetikleyicini bul. Sen düşerken elini tutacak kişi odur. 

Herkes kendi hayatının filmini çeker, bunu yaşar. Her hayat bambaşka konulara sahip flimlerdir. Bazıları kitleleri harekete geçirecek güzelliğe sahiptir ve baştacıdır, bazıları boş zamanda izlenecek "çerezlik" filmlerdir. Bazıları da 5 dk geçmeden kapatılan çöp filmlerdir. Hayatın bir film ve başrol sensin, yönetmen sensin. Karar ver: Bu üç filmden hangisinin senin filmin olmasını isterdin? Cevap çok açık. O zaman bunun için çalış, elindeki malzemelerle en iyi filmi çek ve kendi en iyi versiyonuna ulaş!
KENDİNİ DİSİPLİNE ET, HEDEFLERE ULAŞ! KENDİNİ DİSİPLİNE ET, HEDEFLERE ULAŞ! Reviewed by moderkek on Mayıs 12, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.