ADIM ADIM UTANGAÇLIKTAN KURTUL-2 (ÖZ GÜVENİNİ GELİŞTİR)


Adım adım utangaçlıktan kurtulma rehberinin 2. kısmındayız. Burada temel amaç öz güven konusunda gelişim olacak. Peki bir düşün, bilinmezlikte mi öz güven bulursun, yoksa çok iyi bildiğin, artık ustalaştığın bir şeyde mi? Cevap çok açık. 

                                                   Bir şeyde ustalaş

 Öz güvenini arttırmanın ve diğer insanlarla konuşmaya istekli olmanın bir başka yolu da yeni şeyler öğrenmektir. Bu, buz pateninden yazarlığa ve yemek pişirmeye kadar her şey olabilir. Bu hobilerde dünyanın en iyisi olman da gerekmez. Önemli olan üzerinde çalışıyor ve başarılarını kabul ediyor olmandır. Bir şeyde ustalaşmak öz güvenini sadece arttırmakla kalmaz, aynı zamanda diğerleriyle konuşacak daha çok şeyin olmasını ve ayrıca ustalaşırken yeni arkadaşlar edinmeni de sağlar. 

  • Eğer hâlihazırda bir şeyde iyiysen bu, çok iyi. Bunu, artıların listesine ekle. Ve başka bir şey denemekten de korkma.
  • Yeni beceriler öğrenmek ayrıca beynini geliştirir. Beynine, yeni bilgiler ve görevlerle meydan okunduğu zaman, daha esnek ve adapte olabilir hale gelir ve bu, utangaçlıktan kurtulabilmen için önemlidir.
  • Bir kursa kaydol. Bu ister yeni başlayanlar için gitar olsun, isterse de aşçılık kursu olsun, kurslar kendileri için yeni bir şeyler öğrenen diğer kişilerle bağ kurmak için mükemmeldir. Ustalığa giden yolda herkesin hata yapabileceğini görecek ve yeni bulduğun tutkun sayesinde insanlarla bağ kurabileceksin.

                                          Kendini rahatlık alanının dışına it

 Bunu hep duyarsın. Konfor alanının dışına çık! Peki neden? Kabuğunda kalmak, rahat olabilir. Ne konuda iyi olduğunu biliyorsun ve seni dehşete düşüren ya da rahatsız eden hiçbir şeyi asla yapmadın. Fakat olay şu ki, rahatlık alanında kalmak, yaratıcılığı ve kâşifliği öldürür. Daha önce asla yapmadığın şeyleri yapmak kabuğundan çıkmana yardımcı olur.
  • Kendini rahatlık alanının dışına itmek, korku ve belirsizliğin var olduğunu ve bu duyguları hissetmenin normal olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Bu duyguların dünyayı keşfetmene engel olmasına izin veremezsin. Her gününü heyecansız bir şekilde kabuğunda geçirmek ahmaklık. O korku duygusu, o risk, o "ya reddedilirsem", "ya rezil olursam" düşünceleri ve buna rağmen o şeyi yapıp başarman tarifsiz bir duygu. Biraz korkmuş olsan da, riskler almayı göze alırsan, bu riskleri almaya devam etmenin çok daha kolay olduğunu görürsün. 
  • Psikologlar, daha yaratıcı işler yapabilmen için aslında biraz tedirginliğe ihtiyacın olduğunu keşfettiler. İnsanlar, kendilerini daha iyi bir performansa sevk eden belirsiz durumlar karşısında daha sıkı çalışırlar.
  • Diğer taraftan hemen çok fazla çaba göstermeyi de istemezsin. Çok fazla tedirginlik halinde beynin kendisini kapatır. Bu yüzden her seferinde kendini biraz daha zorla, ama kendine karşı sabırlı ol.
  • Evet bazı risklere girmek ölüm gibi geliyor olabilir. Anne karnı gibi sıcak ve yumuşak yatağında yatmak varken, o şey için kabuğundan ayrılmak çok zor. Fakat dostum, şuna emin ol, ilk aldığın risk, ilk attığın adım, ilk riske girdikten sonraki başarımın daha önce tatmadığın muazzam bir zevk verecek sana. Ve "iyi ki yapmışım!" diyeceksin. Çoğu insan selam vermeye bile çekinir durumda. O selamı ver, hatta sıcak bir sohbet et, nasıl hissedeceksin gör. Bu yaptığın basit iş bile o gününü güzel geçirecek başlıca güven kaynağın olacak.

                                     Kendine bazı “kolay” hedefler belirle
 
Bazen başaramayıp iyice kabuğuna çekilmenin bir nedeni de mükemmeliyeti hemen beklemektir. Az önce ne demiştik; bir selamla başla mesela. Kendi seviyeni en iyi bilen sensin. İnsanlara selam vermek dahi ürkütücü gelirken, tutup bir kıza açılmaya kalkarsan muhtemelen tökezleyeceksin. Bu da seni iyice geriye itecek. Bu yüzden yavaş yavaş, adım adım ilerle ve acele etme. Öz güven seviyen yükseldikçe, kendini daha zor hedeflere hazırlayabilirsin.
  • Utangaç olabilecek diğer insanları ara. Kabuğundan çıkmak konusunda sorun yaşayan dünyadaki tek insan sen değilsin. Bu konuda birbirinize samimi olup beraber hareket edebilirsiniz. Yanında bir kişi olması rekabet ortamını arttırır, seni nispeten rahatlatır ve birbirinizi motive edebilirsiniz. Her konuda bir yoldaş bulmak önemlidir. Birbirinizi yargılamamak ise kritik nokta. Beraber eylem planı yaparsınız, ardından harekete geçersiniz.

                                            Hata yapma olasılığını içselleştir

 Her etkileşim senin istediğin gibi gitmeyecektir. Herkes senin yakınlaşmalarına yanıt vermeyecektir. Bazen öyle bir şey söyleyeceksin ki, aslında pek de yerinde olmayacaktır. Fakat bu, tamamen normaldir! Aslında bu ihtimalleri de en iyi kurgulayan sensin. Bir işi yapmadan önce aklından onlarca felaket senaryosu geçiyor. Bu düşünce şekli yanlış. Sen önce olumlu sonucu görmelisin, diğer ihtimallerin olabileceğini de kabul etmelisin. Belirsizlik ihtimalini ve planladığından farklı sonuçları kabul etmek, diğerleriyle bağ kurmak konusunda açık kalmanı sağlar.
  • Kendimizle ilgili ne zaman başarısız bir insan olduğumuzu yanlış bir şekilde düşünsek, denemeyi sürdürmek konusunda motivasyonumuz sıfırlanır. Çünkü denemenin bir anlamı kalmaz, değil mi? Bunun yerine her bir durumdan, rahatsızlık verici veya umduğum gibi gitmemiş olsalar da, ne öğrenebildiğine yoğunlaş.
  • Örneğin bir partide kendini birine tanıtmaya çalışıyorsun ve bu kişi seninle pek ilgilenmiyor ve arkasını dönüp gidiyor. Gerçekten de hoş bir durum değil. Ama tahmin et bakalım ne var? Bu bir başarısızlık değil; gerçekte bir hata da değil. Çünkü kendini ortaya koymak için güce ve cesarete sahiptin. Bu deneyimden, o sırada bir sohbete girmekle ilgilenmeyen birisinin işaretlerini okumak veya diğer insanların nasıl hareket ettiklerinin senin hatan olmadığının farkına varmak gibi bir şeyler de öğrenebilirsin.
  • Kendini bir durum nedeniyle utanmış olarak hissettiğin zaman, kendine herkesin hata yapabileceğini hatırlat. Bu dünyanın sonu değil, farkına var! Senden başka kimsenin aklını çok da meşgul etmeyecek. Bunlar normaldir ve hepimiz bu hataları yaptık. Burada önemli olan yere düştün, ama kalkmasını da bildin. Sadece bir sosyal hatanın seni gelecekte denemekten alıkoymasına izin verme.







ADIM ADIM UTANGAÇLIKTAN KURTUL-2 (ÖZ GÜVENİNİ GELİŞTİR) ADIM ADIM UTANGAÇLIKTAN KURTUL-2 (ÖZ GÜVENİNİ GELİŞTİR) Reviewed by moderkek on Mayıs 26, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.