KENDİ ANAYASANI YAZMAK!



Hayat sürekli olarak değişim geçiren ve seçimlerimizin sonuçlarıyla karşılaştığımız bir süreç. Bu süreçte tamamen spontane bir yaşam sanırım kendini ve geleceğini ateşe atmak olur. Akıntıya tamamen kendini bırakmak, bir noktadan sonra özgürlük değil mecburi bağımlılıklarla sonuçlanır. İşte bu noktada kendi kurallarımızı oluşturmalıyız. Bazı insanlar vardır, senin her gün gittiğin mekanlara haftada-iki haftada bir gider fakat daha doyurucu bir şekilde geçirir oraya harcadığı zamanı.

Kuralları ve belirgin çizgileri olan insanlar her zaman çevrelerince daha çok saygı görmüştür. İnsanlar sana alacağı hediyeyi, sana karşı davranışlarını ve hangi durumda hangi tepkiyi vereceğini az çok kestirmeye başlarlar ve buna göre davranır, sınırlarını bilirler. “Erkek gizemli olmalı diyordunuz, bu durum gizemimizi yitirmemize sebep olmaz mı?” Dersen eğer, insanlar yeni tanıştıkları veya artık aynı ortamda olacakları kişileri yemlerler. Mesela senden bir iş rica eder, baktı yaptın sonraki gün başka bir şey ister. İlkinde nezaketen yaptın fakat 2. gün hayır dersen sana iş kitletemeyeceğini bilir ve buna uygun davranmaya başlar. Patronun da olsa veya senle aynı statüdeki iş arkadaşın da olsa, kendi sınırları çizdiğin an aslında karşındakinin de sınırlarını çizmiş oluyorsun.

Sadece bu tarz “sınır çizme” olarak düşünmeyelim, kendini geliştirmek, daha ileri gitmek ve bu hayatta tutunabilmek için, saygın olabilmek için, başarılı olabilmek için kesinlikle devletlerin anayasası olduğu gibi kendine de bu tarz kurallar belirlemelisin. Bu durum, bulunduğu ortamın şeklini alan “sıvı karakterlerin” de katılaşmaya başlamasını sağlayacak yararlı bir uygulama olur. Karakterinin oturması açısından kesinlikle bunu uygulamanı tavsiye ediyorum.

Şimdi geçelim nasıl yapacağımıza;

Aslında basit bir uygulama fakat önemli kuralları var.

1- Her gün göreceksin ve okuyacaksın bu kuralları.
2- Bunlar kesin kuralların olacak ve ortama göre salmayacaksın kendini.
3- Bi kağıda veya telefonuna yazacaksın, yazılı halde hemen ulaşabileceğin bir yerde olacak. Yazıp unutmayacaksın.
4- Bu kurallar şu an olduğun kişinin davranışlarını içermeyecek, olmak istediğin kişi için koyacaksın bu kuralları.
5- Gaza gelip aşırı maddeler yazmayacaksın, makul, tutarlı ve uygulanabilir olacak.
6- Günlük plan değil bu, sade ve kesin yargılar içermeli.
“Peki admin senin kuralların nedir? Biraz örnek ver nasıl olmalı?”

Hemen örnek vereyim kendim için yazdığım bazı kurallarla.
1- Bağımlı olma. Bu bağımlılık insanlar da olabilir, veya alkol, sigara tarzı şeyler de olabilir. Kesinlikle seni zayıf gösterecek ve zayıf düşürecek bağımlılıkların olmasın.
2- Birikim yap. Her ay kazancının en az yüzde 10’ unu kenara ayır.
3- Bencil ol. İnsanlara yardım etmek ve bazen fedakarlık iyidir fakat sen kendini düşünmezsen kimse seni düşünmez.
4- Borçlanma. Borç yiğidin kamçısıdır derler ya, kesinlikle doğru. Borçluysan bilki özgürlüğün kısıtlanmıştır.
5- Aciz ve muhtaç olma, görünme. Kendi işini kendin görmeye çalış, yardım almak tabii ki iyidir fakat muhtaç görüneceğin hiçbir yardımı isteme.
6- Mutluyken söz verme, sinirliyken karar verme.
7- Çok çalış, ileride bu zamanlar çalışmamanın pişmanlığını yaşama. İyi hayat standartları, başarı hak ettiğin şeyler. Bunun için şimdi çabala sonra meyvesini yiyeceksin.
8- Her şey geçer. Çok zor ve bunalmış bir durumda olsan bile onun kalıcı olmadığını bil. Sabret, sık dişini. Geçecek
9- Hata yapmaktan korkma. Yapmadığın için pişman olmaktan, keşke demekten kork. Keşkelerini azalt.
10- İnsanları sev, iyi ilişkiler kur fakat sakın bağımlı olma. Çevrende kimse kalmasa bile, kendine yetecek güçte ve yetkinlikte ol.
11- Üstlerine yağ yapanlardan uzak dur, kendini iyi göstermek için seni de satar.
12- Risk analizi yap, bodoslama dalma. Emin ol ve öyle gir o işe.

Dostlarım, benim maddeler bu tarzda fakat açıklama kısımlarını sizler için yazdım. Bu şekilde kendi “anayasanızı” yazıp uymanız sizleri hayata daha hazır hale getirir. Mutlaka yapın bunu kendiniz için. Yazı bitti, hadi sıra sende. Al kağıdı kalemi yaz maddelerini. Yorumda benimle paylaşmayı da unutma.
KENDİ ANAYASANI YAZMAK! KENDİ ANAYASANI YAZMAK! Reviewed by moderkek on Haziran 30, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.